A więc co to jest alergia na orzechy? To częsta postać alergii pokarmowej, która zwykle pojawia się po 3-4 roku życia, ponieważ w naszym środowisku spożywanie orzechów rozpoczyna się późno. Orzechy są grupą pokarmów roślinnych charakteryzujących się brakiem soku, zazwyczaj twardą łupiną i zawartością wody poniżej 50%. Warto wiedzieć, że alergia na orzechy objawy może mieć bardzo różne, a czasami zagrażające zdrowiu i życiu.
O alergii na orzechy
Tak naprawdę uczulenie na orzechy może nabyć każdy z nas. Kiedy mówimy o alergii na orzechy, zwykle mamy na myśli:
- orzeszki ziemne (mimo, że należą do rodziny roślin strączkowych);
- orzechy właściwe (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, pistacje, orzechy nerkowca, kasztany);
- nasiona (nasiona słonecznika, dyni, maku, sezamu, orzeszki piniowe itp.).
Które orzechy wywołują alergię?
Każdy orzech, tak jak każdy inny pokarm, może powodować alergię. W naszym środowisku najbardziej rozpowszechnione są orzeszki ziemne, orzechy włoskie i laskowe, głównie dlatego, że są one najczęściej spożywane. Migdały i nasiona słonecznika, choć również powszechnie spożywane, są zwykle lepiej tolerowane. Trudno jest przewidzieć, kto będzie uczulony na jeden orzech, a kto na kilka orzechów. Zwykle częściej występuje alergia na orzechy z tej samej rodziny, ale nawet jeśli należą one do różnych rodzin żywności, może występować między nimi reaktywność krzyżowa, ponieważ niektóre z nich mają podobne białka.
Jak dochodzi do rozwoju alergii na orzechy?
Podobnie jak w przypadku innych alergii, objawy nie pojawiają się pierwszego dnia po spożyciu pokarmu. Początkowo, po pierwszym kontakcie z żywnością, występuje zjawisko „uczulenia”. Po pewnym czasie, po dalszym kontakcie z żywnością, zaczynają pojawiać się objawy. W przypadku orzechów kontakt z nimi może zostać niezauważony poprzez spożycie takich produktów, jak herbatniki, czekolada, płatki śniadaniowe lub żywność dla niemowląt.
Jakie są objawy alergii na orzechy?
Przede wszystkim alergia na orzechy objawy skórne wywołuje u większości osób. Typowe objawy to pokrzywka na skórze (pokrzywka), obrzęk warg, wymioty, ból brzucha lub biegunka. Często uczulenie na orzechy zdjęcia pokazują, jak poważne mogą być skutki. W ciężkich, zagrażających życiu reakcjach alergicznych inne objawy obejmują omdlenie, bladość, trudności w oddychaniu lub głośny oddech, obrzęk języka, uczucie ucisku w gardle, chrypkę lub uporczywy kaszel. Objawy te pojawiają się zwykle natychmiast lub w ciągu godziny po spożyciu orzecha, co pozwala łatwo podejrzewać alergię. Czasami jednak nie wiadomo, że niektóre produkty spożywcze zawierają orzechy (wyroby cukiernicze, sosy itp.) i trudniej jest rozpoznać związek.
Uczulenie na orzechy – co robić i jak rozpoznać?
Niezależnie czy jest to alergia na orzechy u dorosłych czy u dzieci, to najważniejszy jest wywiad z pacjentem lub jego rodziną. On ukierunkowuje nas na diagnozę i badania, jakie należy przeprowadzić. Jak wiadomo uczulenie na orzechy u dzieci może być wrodzone lub nabyte, dlatego warto być wyczulonym na te aspekty. W celu zdiagnozowania alergii pokarmowej można wykonać testy skórne, specjalistyczne badania krwi oraz, w razie potrzeby, testy kontrolowanej ekspozycji doustnej (pod nadzorem lekarza podaje się coraz większe ilości podejrzanego pokarmu w celu oceny tolerancji na ten pokarm).
Jak leczy się alergię na orzechy?
Jak dotąd jedynym skutecznym sposobem leczenia alergii na orzechy jest unikanie ich spożywania. Jednak, gdy dokucza nam alergia na orzechy czego unikać? Należy unikać zarówno bezpośredniego spożywania orzechów, jak i pokarmów zawierających orzechy. Trzeba zatem zapoznać się z etykietami produktów przetworzonych, które są spożywane (płatki śniadaniowe, herbatniki, ciastka, lody, sosy, chleby z ziarnami, nugat, wyroby czekoladowe itp.), ponieważ wiele z nich zawiera orzechy. Na niektórych produktach widnieje napis „może zawierać śladowe ilości orzechów” bez określenia, których z nich należy unikać.
Rafinowane oleje orzechowe prawie w całości składają się z lipidów (tłuszczów) i nie powodują alergii. Jeśli jednak nie zostały one dokładnie oczyszczone, mogą zawierać pewne frakcje białek, które mogą powodować alergie. Dlatego obecnie zaleca się unikanie stosowania olejów otrzymywanych z orzechów, na które dana osoba jest uczulona. Masło orzechowe uzyskuje się poprzez rozgniatanie całych orzechów, dlatego zawiera ono wszystkie białka i dlatego należy go unikać.